Tuomari ohjeistus

Kausi 2018

Futisliigan kilpasarjapeleihin (Dp, Dt, Cp, Bp ja naisten harraste) pyritään asettelemaan tuomarit. Mikäli tuomaria ei ole peliin aseteltu, tulee kotijoukkueen huolehtia pelin tuomaroinnista, tarvittaessa vierasjoukkueen kanssa yhteistyössä toimien.

Tuomaripalkkiot

11 v 11 peleissä 25 eur

8 v 8 peleissä 20 eur

Palkkio maksetaan kotijoukkueen toimesta asianmukaisesti täytettyä kuittia vastaan joko ennen peliä tai pelin jälkeen tuomarin ilmoituksen mukaan. Tuomaripalkkion kotijoukkue saa takaisin Ilves toimistolta, kuittia ja ottelupöytäkirjaa vastaan. 

Yhteistyöseurat asettelevat tuomarit omiin kotipeleihinsä itse, sekä vastaavat tuomaripalkkiosta oman seuran käytännön mukaan.

Ottelupöytäkirja

Ottelupöytäkirjan täyttää aina kotijoukkue, vierasjoukkue lisää itse pöytäkirjaan joukkueen pelaajat, pelipaitojen numerot, sekä muut vierasjoukkuetta koskevat tiedot(pelilupanumerot ynm.tarvittavat tiedot). Ottelupöytäkirjaan on merkittävä kaikki pelaajat ketkä osallistuvat otteluun, mikäli pelaaja saapuu kentälle pelin alkuvihellyksen jälkeen eikä ole merkitty pöytäkirjaan, ei pelaaja voi enää osallistua käynnissä olevaan otteluun. Tuomari tarkastaa ennen pelin alkua että pöytäkirja on asianmukaisesti täytetty ja antaa täyttäjälle tarvittaessa ohjeistuksen koskien pöytäkirjan täyttöä. Pelin loputtua koti- sekä vierasjoukkue allekirjoittavat pöytäkirjan, tämän jälkeen tuomari tarkastaa että ottelutiedot ovat merkitty oikein (lopputulos, varoitukset, ulosajot ynm. pöytäkirjaan kuuluvat asiat) ja allekirjoittaa pöytäkirjan. Yksi kappale pöytäkirjaa annetaan vierasjoukkueelle, yksi kotijoukkueelle ja yksi Ilves toimistolle toimitettavaksi.  Koti- ja vierasjoukkueella on oltava peleissä mukana ajantasalle olevat joukkueluettelot, joista tuomari voi tarkastaa tarvittaessa joukkueen tiedot (pelilupa, pelaajan edustusoikeus, ynm. tarpeelliset tiedot). 

Tuomaritoiminta

Tuomarin on pukeuduttava pelaavista joukkueista erottuvalla vaatetuksella, tarvittaessa tuomari voi käyttää peliliiviä erottuakseen pelaajista. Tuomari saapuu kentälle niin aikaisin, että voi tarkastaa kenttämerkinnät ja tarvittaessa opastaa kotijoukkuetta kentän merkinnässä, sekä tarkastaa että kenttä on pelattavassa kunnossa, sekä maalit ovat kunnossa. Ennen pelin alkuvihellystä tuomarin tulee tarkastaa kentällä olevat pelaajat sekä vaihtopelaajat, pakollisena varusteena pelaajalla on oltava säärisuojat ja pelinumerolla varustettu pelipaita, jalkapallojalkineet tai tuomarin hyväksymät vastaavat jalkineet. Tuomarin on tehtävä otteluraportti tilanteista jotka johtavat pelaajan suoraan ulosajoon kentältä tai toimihenkilön poistamiseen kenttäalueelta. Tuomarilla on myös oikeus puuttua joukkueiden toimihenkilöiden epäasialliseen käytökseen, tarvittaessa tuomari voi määrätä toimihenkilön poistumaan kenttäalueelta. Tuomarilla on oikeus keskeyttää tai päättää ottelu mikäli edellytyksiä pelin jatkamiselle ei ole (sääolosuhteet, ulkoinen häirintä ynm.) Otteluraportit toimitetaan Futis-Liigan tuomariasettelijalle esim. sähköpostilla. Tuomarin toimivalta aseteltuun otteluun alkaa siitä kun hän saapuu kentälle ja päättyy kun poistuu kenttäalueelta.

Kotijoukkueen velvollisuus tuomaritoimintaan

Kotijoukkueella on velvollisuus huolehtia siitä että tuomari voi toimia häiriöttä pelissä. Kehoittaa joukkueisiin kuulumattomia henkilöitä lopettamaan häiriköinti, mikäli sellaista esiintyy.  Merkitä pelikenttä tuomarin ohjeistuksen mukaan ja toimia tuomarin kanssa yhteistyössä pelin sujuvuuden varmistamiseksi molemmille joukkueille. Kotijoukkueen on ilmoitettava mahdollisista otteluperuutuksista, siirroista, ja muista mahdollisista muutoksista tuomarille. Mikäli tuomarin yhteystietoja ei ole saatavilla, ilmoittaa Futis-Liigan tuomariasettelijalle, joka ilmoittaa muutokset tuomarille.

Koti- sekä vierasjoukkueen on varmistettava ettei otteluun osallistuvilla pelaajilla ole koruja kehossaan. Korujen teippaus piiloon ei ole sallittu, vaan korut pitää poistaa ottelun ajaksi. Mikäli tuomari havaitsee että pelaajalla on koruja pelin aikana, tulee hänen toimia jalkapallosääntöjen edellyttämällä tavalla.

Kaikki tuomaritoimintaan kuuluvat asiat ilmoitetaan ensisijaisesti Futis-Liigan tuomariasettelijalle.

Seppo Lahtinen
tuomariasettelija
Ilves Futis-Liiga
050 354 6934
seppo.lahtinen@ilves.fi