Tuomari ohjeistus

Kausi 2020

Futisliigan kilpasarjapeleihin (Dp, Dt, Ct, B/C p ja naisten harraste) pyritään asettelemaan tuomarit. Mikäli tuomaria ei ole peliin aseteltu, tulee kotijoukkueen huolehtia pelin tuomaroinnista, tarvittaessa vierasjoukkueen kanssa yhteistyössä toimien.

Tuomaripalkkiot

11 v 11 peleissä 30 eur

8 v 8 peleissä 25 eur

Tulorekisterin mukaan (alkaen 1.1.2019) kaikki maksettavat palkkiot, palkat ym. korvaukset on ilmoitettava 5 päivän sisään maksusta tulorekisteriin.
Ilves ry:n linjauksen mukaisesti seurassa ei tuomaripalkkiota makseta enää kentän laidalla käteen, vaan Ilveksen toimisto hoitaa palkkion maksamisen suoraan tuomarin tilille.
Palkkiot ovat erotuomareille verotettavaa tuloa yli 20,00 euron menevältä osalta. Näin ollen tuomarin tulee toimittaa kopio verokortista Ilveksen toimistolle, os kaija.hamelahti@ilves.fi  skannattuna tai hyvälaatuisena kuvana sekä tilinumero jolle palkkio maksetaan.
Palkkioita maksetaan kaksi kertaa kuukaudessa, kuun 15 pvä sekä kuun viimeinen arkiperjantai. Ottelutuloksen ilmoitus tulee olla tehtynä 5 arkipäivää ennen maksupäivää. Tämän jälkeen tulleet ilmoitukset siirtyvät seuraavaan maksatukseen.

Palkkion maksun perusteena on, että erotuomari ilmoittaa ottelutuloksen Ilveksen nettisivujen kautta tuomarin tulosilmoituksen lomakkeella. Lomake löytyy Futis-Liigan sivuilta os.

https://www.ilvesjalkapallo.fi/lomake.html?id=41853

Linkki löytyy sivuilta Futis-Liigan etusivulta ylävalikosta PELI- JA SARJATOIMINTA ja sieltä alasvetovalikosta Tuomaeiden Tuomareiden ottelutuloksen ilmoitus

Tämä ohjeistus koskee virallisia Futis-Liigan sarjaotteluita sekä turnauksia. Mikäli tuomaroitte muita kuin asettelun mukaisia Futis-Liigan joukkueiden otteluita on niiden palkkioiden maksatukset sovittava erikseen joukkueen ja Ilves toimiston kanssa.


Yhteistyöseurat asettelevat tuomarit omiin kotipeleihinsä itse, sekä vastaavat tuomaripalkkiosta oman seuran käytännön mukaan.

Ottelupöytäkirja

Ottelupöytäkirjan täyttää aina kotijoukkue, vierasjoukkue lisää itse pöytäkirjaan joukkueen pelaajat, pelipaitojen numerot, sekä muut vierasjoukkuetta koskevat tiedot(pelilupanumerot ynm.tarvittavat tiedot). Ottelupöytäkirjaan on merkittävä kaikki pelaajat ketkä osallistuvat otteluun, mikäli pelaaja saapuu kentälle pelin alkuvihellyksen jälkeen eikä ole merkitty pöytäkirjaan, ei pelaaja voi enää osallistua käynnissä olevaan otteluun. Tuomari tarkastaa ennen pelin alkua että pöytäkirja on asianmukaisesti täytetty ja antaa täyttäjälle tarvittaessa ohjeistuksen koskien pöytäkirjan täyttöä. Pelin loputtua koti- sekä vierasjoukkue allekirjoittavat pöytäkirjan, tämän jälkeen tuomari tarkastaa että ottelutiedot ovat merkitty oikein (lopputulos, varoitukset, ulosajot ynm. pöytäkirjaan kuuluvat asiat) ja allekirjoittaa pöytäkirjan. Yksi kappale pöytäkirjaa annetaan vierasjoukkueelle, yksi kotijoukkueelle ja yksi Ilves toimistolle toimitettavaksi.  Koti- ja vierasjoukkueella on oltava peleissä mukana ajantasalle olevat joukkueluettelot, joista tuomari voi tarkastaa tarvittaessa joukkueen tiedot (pelilupa, pelaajan edustusoikeus, ynm. tarpeelliset tiedot). 

Tuomaritoiminta

Tuomarin on pukeuduttava pelaavista joukkueista erottuvalla vaatetuksella, tarvittaessa tuomari voi käyttää peliliiviä erottuakseen pelaajista. Tuomari saapuu kentälle niin aikaisin, että voi tarkastaa kenttämerkinnät ja tarvittaessa opastaa kotijoukkuetta kentän merkinnässä, sekä tarkastaa että kenttä on pelattavassa kunnossa, sekä maalit ovat kunnossa. Ennen pelin alkuvihellystä tuomarin tulee tarkastaa kentällä olevat pelaajat sekä vaihtopelaajat, pakollisena varusteena pelaajalla on oltava säärisuojat ja pelinumerolla varustettu pelipaita, jalkapallojalkineet tai tuomarin hyväksymät vastaavat jalkineet. Tuomarin on tehtävä otteluraportti tilanteista jotka johtavat pelaajan suoraan ulosajoon kentältä tai toimihenkilön poistamiseen kenttäalueelta. Tuomarilla on myös oikeus puuttua joukkueiden toimihenkilöiden epäasialliseen käytökseen, tarvittaessa tuomari voi määrätä toimihenkilön poistumaan kenttäalueelta. Tuomarilla on oikeus keskeyttää tai päättää ottelu mikäli edellytyksiä pelin jatkamiselle ei ole (sääolosuhteet, ulkoinen häirintä ynm.) Otteluraportit toimitetaan Futis-Liigan tuomariasettelijalle esim. sähköpostilla. Tuomarin toimivalta aseteltuun otteluun alkaa siitä kun hän saapuu kentälle ja päättyy kun poistuu kenttäalueelta.

Kotijoukkueen velvollisuus tuomaritoimintaan

Kotijoukkueella on velvollisuus huolehtia siitä että tuomari voi toimia häiriöttä pelissä. Kehoittaa joukkueisiin kuulumattomia henkilöitä lopettamaan häiriköinti, mikäli sellaista esiintyy.  Merkitä pelikenttä tuomarin ohjeistuksen mukaan ja toimia tuomarin kanssa yhteistyössä pelin sujuvuuden varmistamiseksi molemmille joukkueille. Kotijoukkueen on ilmoitettava mahdollisista otteluperuutuksista, siirroista, ja muista mahdollisista muutoksista tuomarille. Mikäli tuomarin yhteystietoja ei ole saatavilla, ilmoittaa Futis-Liigan tuomariasettelijalle, joka ilmoittaa muutokset tuomarille.

Koti- sekä vierasjoukkueen on varmistettava ettei otteluun osallistuvilla pelaajilla ole koruja kehossaan. Korujen teippaus piiloon ei ole sallittu, vaan korut pitää poistaa ottelun ajaksi. Mikäli tuomari havaitsee että pelaajalla on koruja pelin aikana, tulee hänen toimia jalkapallosääntöjen edellyttämällä tavalla.

Kaikki tuomaritoimintaan kuuluvat asiat ilmoitetaan ensisijaisesti Futis-Liigan tuomariasettelijalle.

Seppo Lahtinen
tuomariasettelija
Ilves Futis-Liiga
050 354 6934
seppo.lahtinen@ilves.fi