Valmentajan vinkit

Ilves Futis-Liiga on Suomen suurin korttelisarja, jossa toimii yli 3000 lasta ja 200 joukkuetta. Suuren pelaajamääränsä seurauksena Futis-Liiga tarvitsee vuosittain 300-500 valmentajaa toiminnan pyörittämiseen. Joukkueiden ohjaajat/valmennus sekä joukkueenjohtaja valitaan pääsääntöisesti pelaajien vanhemmista.Seura luo puitteet toiminnalle ja toimii taustatukena.

Ilves seurana tukee valmentajia koulutuksin, opetusmateriaalein sekä käymällä Tutor keskusteluja valmentajien kanssa harjoitusten/pelien/turnausten yhteydessä.

Pikaopas Futis-Liigan aloittavalle valmentajalle antaa alkutuntuman tulevaan seikkailuun valmennuksen ihmeellisessä maailmassa. Sivun lopussa lisää käytännön vinkkejä harjoitusten vetämiseen

Pelisääntö keskusteluun vanhempien kanssa vinkkejä, Powerpoint esitys.
Yksi Ilves esimerkki pelisäännöistä ja vanhempien lupauksesta (jokainen joukkue voi itse täydentää/tehdä oman näköisensä)

Peli-Ilo,jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja sisältää tietopaketin vanhemmille lapsen kehittymisvaiheista ikäluokittain 

Suomen Palloliiton valmennuslinja ja jalkapallo elämänkouluna seurasivut

Seuran koulutuskoordinaattorina toimii Jouko Turunen 040-7775929, jouko.turunen(at)ilves.fi . Valmennuksen tukena on myös seuran  Tutorit  sekä kokeneet valmennuksen tukihenkilöt.

Hyvä tutor tukee ja auttaa

Ilves on mukana Suomen Palloliiton järjestämässä Fortum Tutor ohjelmassa, jonka tavoitteena on kehittää nuorten jalkapallon harrastajien valmennusta.  Ilveksen Fortum Tutoreina toimivat Antti Ruotsila ja Jussi-Pekka Penttinen.

Lainaus Fortum Tutor sivuilta" Vanhemmat toimivat usein pienten lasten valmentajina oman työnsä ohella. Fortum Tutor –ohjelman avulla valmentaja saa apua ja tukea käytännön harjoitus- ja pelitilanteissa. Tutor-ohjelman avulla halutaan taata kaikille jalkapalloa harrastaville lapsille innostava harrastusympäristö ja osaava valmentaja. Kohderyhmänä ovat alle 12-vuotiaiden lasten valmentajat, erityisesti 5-8-vuotiaiden valmentajat". Tutustu ohjelman sisältöön tarkemmin http://www.fortumtutor.fi/jalkapallo/

Ilves Futis-Liiga valmennuksen yleistavoitteet

-Harjoittelu on hauskaa ja mielikuvitusta aktivoivaa.
-Tekemisessä korostuu runsas pelaaminen,vältä jonoja.
-Varmista kipinän syttyminen ja onnistumisen ilmapiiri! "sytytä kipinä roihuksi"
-Varmista paljon liikettä pallon kanssa!
-Kannusta omatoimiseen harjoitteluun ja erityisesti pihapeleihin koulussa ja vapaa-ajalla.Kannusta ja ohjeista myös perheitä liikunnalliseen elämäntapaan( kuka lapsista/perheistä tulee 10 kertaa kesän aikana ?)
-Huomioi yksilö, auta oppimaan, kysy! Tuo esiin hyvät esimerkit! Anna pelaajien ajatella ja päättää!
-Peli-ilo ja pelirohkeus korostuu.

-Hyvä yhteistyö perheiden kanssa!

•Perheet mukaan erilaisiin tukirooleihin ja seuran toimintaan.
•Vanhemmat auttavat valmennusta tuntemaan pelaajan.
•Vanhemmat omatoimisen harjoittelun aktivoijia.
•Vanhemmat luomaan peli-ilon ja pelirohkeuden ilmapiiriä!

Käytännön vinkkejä valmennukseen

Palloliiton julkaisema valmennusopas aloitteleville ikäluokille (5-6 vuotiaat). Sisältää helposti ymmärrettävät kuvat ja perusrungon koko kauden harjoitteluun. Suositellaan harjoittelun rungoksi kaikille 2009-2012 syntyneille joukkueille.

Ilveksen taitokoulun (F5-F6) pilotoima harjoituskokonaisuus ja talvitoiminnan (F7-E-D-jun)  pilotoima harjoituskokonaisuus. Harjoitukset on rakennettu pienpeli lähtöisesti ja suosittelemme yhtä valmentajaa kohden max 8 lasta jotta kaikki lapset osallistuvat ja saavat mahdollisimman paljon pallokosketuksia.

UEFA trainingground Paljon erilaisia malliharjoituksia ja tietopaketteja englanniksi

Palloliiton Youtube malliharjoitukset. Jalkapallovalmentajien omassa YouTube kanavassa on harjoitevinkkejä koottuna ns. soittolistoihin. Sisältöä löytyy runsaasti liikuntataitojen ja fyysisten ominaisuuksien harjoitteluun. Lajitaitojen osalta pallonkäsittelyvinkkejä ja sovellettuja pelejä on jonkin verran. Kanavan sisältöä kehitetään asteittain.

Futis-Kerho opas. Sisältää hyviä futisleikkejä ja yleistaitavuus aiheita

Kokoelma alle 10-vuotiaiden futisleikkejä.

Harjoitus askeltikkailla. Harjoitusmalleja esimerkiksi alkulämmittelyyn, voi tehdä myös perustötsillä